Altatók – Hipnotikumok [N05C]

Olyan pszichoaktív drogok, melyek elsődleges célja az alvás elősegítése, a kóros álmatlanság (insomnia) kezelése.

» Benzodiazepinek
» Nonbenzodiazepinek
» Barbiturátok
» Quinazolinonok

 

Benzodiazepinek  [Teljes lista]

A benzodiazepinek (köznyelvben “benzók”, rövidítve “BZD”) pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozó vegyületek. Változatos hatásaik vannak: szedatív, hipnotikus, szorongásoldó, görcsoldó, izomlazító és amnézia-okozó.

A benzodiazepineknek változatos az eliminációs felezési ideje, ez alapján rövid, közepes és hosszú hatástartamúakat különböztetünk meg.

»  Nitrazepam, Flunitrazepam, Temazepam, Cinolazepam, Midazolam

 


 

Nonbenzodiazepinek

A nonbenzodiazepinek olyan pszichoaktív gyógyszerek, melyek a hatásaikat a benzodiazepin receptorokon fejtik ki, ennek ellenére nem benzodiazepin származékok. Hatásaik, mellékhatásaik, veszélyeik a benzodiazepin szerekkel hasonlóak.

Az inszomnia kezelésére használatos nonbenzodiazepineket nevezik még: Z-szerek, Z-drogok (Z-drugs), mivel ezek hatóanyag elnevezéseik Z-betűvel kezdődnek.

»  Zolpidem, Zopiclone, Zaleplon

 


Barbiturátok

A barbiturátok a barbitursav származékai, dózistól függően szedatív, hipnotikus, szorongásoldó, görcsoldó, narkotikus hatásúak, az analgetikumok hatását fokozzák.

Alkalmazásuk visszaszorult, mivel a terápiás adag és a toxikus adag között kicsi a különbség, így könnyen túladagolhatók. Nyugtató-altatóként a benzodiazepinek veszik át a helyüket, melyek jóval biztonságosabbak, kevésbé túladagolhatóak. Egyes képviselői használatban vannak még antiepileptikumként, általános anasztézia létrehozására, kombinálva fejfájás csillapítóként.

»  Amobarbital, Pentobarbital, Hexobarbital

 


Quinazolinonok

Quinazolinon származékok melyek szedatív, hipnotikus és izomlazító hatással rendelkeznek.

Magas abúzus potenciálja miatt ma már nem használatosak.

»  Methaqualone