Szorongásoldók – Anxiolitikumok [N05B]

Olyan pszichoaktív drogok, melyek elsődleges célja a szorongás, a feszültség és az indokolatlan félelemérzet enyhítése.

 

Benzodiazepinek [Teljes lista]

A benzodiazepinek (köznyelvben “benzók”, rövidítve “BZD”) pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozó vegyületek. Változatos hatásaik vannak: szedatív, hipnotikus, szorongásoldó, görcsoldó, izomlazító és amnézia-okozó.

A benzodiazepineknek változatos az eliminációs felezési ideje, ez alapján rövid, közepes és hosszú hatástartamúakat különböztetünk meg.

» Alprazolam, Chlordiazepoxide, Clobazam, Diazepam,

» Lorazepam, Medazepam, Tofisopam
——————————————————————————————————————

 

 

Nonbenzodiazepinek

A nonbenzodiazepinek olyan pszichoaktív gyógyszerek, melyek a hatásaikat a benzodiazepin receptorokon fejtik ki, ennek ellenére nem benzodiazepin származékok. Hatásaik, mellékhatásaik, veszélyeik a benzodiazepin szerekkel hasonlóak.

Az inszomnia kezelésére használatos nonbenzodiazepineket nevezik még: Z-szerek, Z-drogok (Z-drugs), mivel ezek hatóanyag elnevezéseik Z-betűvel kezdődnek.

» Zolpidem, Zopiclone, Zaleplon
——————————————————————————————————————

 

Barbiturátok

A barbiturátok a barbitursav származékai, dózistól függően szedatív, hipnotikus, szorongásoldó, görcsoldó, narkotikus hatásúak, az analgetikumok hatását fokozzák.

Alkalmazásuk visszaszorult, mivel a terápiás adag és a toxikus adag között kicsi a különbség, így könnyen túladagolhatók. Nyugtató-altatóként a benzodiazepinek veszik át a helyüket, melyek jóval biztonságosabbak, kevésbé túladagolhatóak. Egyes képviselői használatban vannak még antiepileptikumként, általános anasztézia létrehozására, kombinálva fejfájás csillapítóként.

 

Quinazolinonok

Quinazolinon származékok melyek szedatív, hipnotikus és izomlazító hatással rendelkeznek.

Magas abúzus potenciálja miatt ma már nem használatosak.

————————————————————————————————————————-